Thuderstuck

Thunderstruck: Marconi ja murhaaja

Pekka Ritamäki

marconi.jpg

Kuva 1 Thunderstruck kirja kertoo merellä tapahtuvasta murhaajan pidätyksestä radiotekniikan avulla. Päähenkilöitä ovat lääkäri Grippen ja radiomies Marconi.

Esittely

Erik Larsonin kirja Thunderstruck kertoo 1900-alun Lontoosta ja sen ihmisistä.
Lontoon kaduilla kulki hienoja rouvia sulkahatuissaan ja herroja silintereissään. Jotkut herroista olivat suuria liikemiehiä, jotka johtivat maailman laajuista imperiumiaan ja jotkut olivat huijarilääkäreitä, jotka myivät ihmerohtojaan valheellisten ilmoitusten avulla. Tämä kirja kertoo näistä inhimillisen elämän molemmista puolista, toinen on italialainen radiomies Gugliemo Marconi ja toinen tohtori Hawley Crippen. He kulkivat samoilla kaduilla samoihin aikoihin, mutta eivät tunteneet toisiaan. Pienikokoinen tohtori Grippen oli vaatimaton ja ystävällinen kaikille. Marconia ei voinut kuvata ainakaan vaatimattomaksi. Hän matkusti aina luksusmatkustaja-aluksilla, asui parhaimmissa hotelleissa ja vaati aina parasta palvelua.

Kiesit.jpg

Kuva 2 Lontoon kuljetukset hoidettiin kieseillä, joissa oli mukava matkustaa.

Lontoossa kuljettiin kevyillä hevosvetoisilla kärryillä ja kieseillä. Junat ja maanalainen toimivat myös. Joitakin autojakin oli ilmestynyt kaduille. Autojen edellä kulki lippumies. Elettiin Viktoriaanista aikaa. Kuningatar Viktoria oli hallinnut laajaa valtakuntaansa kymmeniä vuosia

vaimo.jpg

Kuva 2 Lontoo oli 1900-luvun alussa maailman napa ja ihmisten pukeutuminen oli asianmukaista. Grippenin vaimo löysi nopeasti uusia ystäviä.

Vaatimaton tohtori ja huikentelevainen vaimo

Grippenin vaimo Belle Elmore oli iloluontoinen ja isokokoinen revyyteattereissa viihtyvä seurapiirirouva, joka nopeasti löysi uusia ystäviä. Rouvan miesystävät vierailivat avoimesti tohtorin ollessa kotona. Rouva piti kuria kotona ja tohtorin tehtävä oli huolehtia vaimon korujen ja turkkien hankinnasta. Tohtori oli kuin hiiri kuningattaren rinnalla. Ei kuitenkaan loputtomasti.

Radiotekniikan ensimmäiset askeleet

1891 englantilainen professori Oliver Lodge huomasi lasiputkeen suljettujen rautajauheen muuttavan ominaisuuksiaan sähkömagneettisten aaltojen vaikutuksesta. Laitteen oli keksinyt aikaisemmin ranskalainen Eduard Bradly. Lodge kutsui laitetta radiojohtimeksi. Radio nimi johtuu tästä laitteesta. Laitetta kutsuttiin myöhemmin koheeri-ilmaisimeksi. Kymmeneen vuoteen ei ollut parempaa laitetta radioaaltojen ilmaisimeen.

lodge.jpg

Kuva 3. Professori Oliver Lodge esitteli radion avulla tapahtuvaa tiedonsiirtoa 1894, vuoden Teslan jälkeen Lontoossa. Etäisyys oli silloin 150 m.

Bolognassa opettava professori Augustus Righin kirjoitti Heinrich Herzin muistokirjoituksen 1894. Naapurissa asuva nuori italialainen Gugliemo Marconi (1874-1937) sai tästä kirjoituksesta halun kokeilla radiolaitteilla. Hän hankki tarvittavia materiaaleja ja pyysi avustajakseen professori Righin. Vaikka Marconin tytär Degna Marconi näin kirjoittaa epäilen, että arvokas fysiikan professori olisi ollut kaksikymppisen nuoren miehen avustaja. Kyllä silloinkin professorit tiesivät arvonsa. Marconi ei ollut päässyt edes opiskelemaan professorin yliopistoon. Marconi keskitti kaiken tarmonsa ja isänsä rahat kokeiluihin ja saikin yhteyden kauemmaksi kuin mitä ihminen pystyi näkemään. Italiassa hän ei löytänyt kiinnostuneita ostajia radiolaitteille ja muuttui irlantilaista syntyperää olevan äitinsä kanssa Lontooseen.

Nuori italialainen Englannin postilaitoksen kanssa yhteistyössä

Marconin suuri haave oli saada radioyhteys Euroopan ja Amerikan mantereen välille. Kun Marconi tuli Englantiin hän pääsi vaikutusvaltaisten sukulaistensa avulla nopeasti brittiläisen postilaitoksen pääinsinöörin William Piercen suosioon. Pierce oli silloin mahtavimmillaan ja oli itse juuri epäonnistunut omissa radiokokeiluissaan. Pierce valjasti suuren avustajajoukon tekemään radiokokeita Marconin johdolla ja esitteli kokeita myös saksalaisille vakoojille. Saksalainen professori Adolf Slaby pääsi näkemään kokeiluja ja alkoi Saksassa kehittää samanlaisia laitteita laivaston käyttöön. Saksalaisten tuotemerkiksi vakiintui Telefunken eli kaukokipinä. Telefunken ja Marconi tekivät suuritehoisia matalataajuisia lähettimiä. Kun tekniikkaa osattiin paremmin, siirryttiin pienemmille tehoille ja korkeimmille taajuuksille. Yhtiöt taistelivat kaupallisista oikeuksista ja patenteista vuosikausia oikeudessa.

Kuningatar Viktoria joutuu nöyrtymään Marconin edessä

Kuningatar Viktorian poika Albert oli loukannut jalkansa huvituksissa 1898 ja halusi päästä pois Viktorian valvovien silmien alta. Albert meni parantelemaan jalkaansa jahdilleen Osbornelle ja kuvitteli että olisi poissa Viktorian silmistä. Viktoria oli kuullut Marconin radiokokeilusta ja halusi jatkuvan yhteyden poikaansa. Kun Marconi tutki antennin paikkoja Viktorian puutarhassa, tämä käski ajaa tunkeilijan pois puutarhastaan. Marconi harmistui tästä ja keräsi tavaransa. Kuin Viktoria kuuli, että radioyhteyden perustaja oli ajettu pois, hän pyysi palkkaamaan uuden sähkömiehen. Hänelle vastattiin, että koko Brittiläisessä Imperiumissa ei ole toista ”marconia”.
Victorian piti pitää illalliset Marconin lepyttämiseksi. Taisi olla ensimmäinen kerta mahtavalle kuningattarelle, että hän joutui nöyrtymään 24-vuotiaan vierasmaalaisen edessä.
Marconin sukulaiset ja liikemiehet perustivat yhtiön langattoman lennättimen kaupallistamiseksi. Marconilla oli osake-enemmistö tässä yhtiössä. Marconi sai nyt William Piercestä vihamiehen, joka liittoutui Lodgen kanssa. Monet pitivät Loadgea radion keksijänä.
Tietoliikenteessä oli kuitenkin eräs suuri ongelma, postilaitoksella oli yksinoikeus tietojen välittämiseksi yleisölle. Marconi ratkaisi asian siten, että hän ei myynyt laitteita vaan varusti laivat sähköttäjillä ja radiolla jotka pitivät yhteyttä vain toisiin Marconin varustamiin laivoihin. Myöhemmin tämä käytäntö oli pakko lopettaa meriturvallisuuden vuoksi.

atlantinylitys.jpg

Kuva 4 Marconin intohimo oli radioyhteyden saaminen Euroopan ja Amerikan välille. Marconi kuuli ensimmäiset merkit leija-antennin avulla.

Yhteys Atlannn yli nostaa Marconin mainetta

atlanti.jpg

Kuva 5 Marconin Atlannin kokeilussa käyttämä vastaanotin ja lähetin.

Marconi rakensi suuren Polhun radioaseman Englannin rannikolle ja toisen Newfoundlandiin Kanadan rannikolle . Myrskyt kaatoivat toisiinsa kiinnitetyt sateenvarjomaiset antennirakenteet ja Marconi otti käyttöön leijan ja nosti antennilangan ylös sovittuna päivänä 12.12.1901. Marconi kuuli keskellä päivää kolme pistettä ja julisti, että yhteys oli saatu Englannin ja Amerikan välille. Tallentavaa paperille piirtävää laitetta ei käytetty. Lähettimessä oli 35 kW teho, lähettimen ja vastaanottimen taajuutta ei pystytty mittaamaan, mutta mittakuvien perusteella voidaan arvioida, että taajuus oli 500-800kHz. Antennin virityksestä ei ollut mitään tietoa. Vastaanottimena oli koheeri, jota Marconi kuunteli kuulokkeilla. Vahvistimia ei oltu keksitty. Onko tämä mahdollista? Muut kuin Marconin paras ystävä eivät kuulleet mitään. Kyseessä oli kuitenkin suuret asiat, kaupallisesti Marconin oli pakko kuulla jotain. Myöhemmin äänet on tulkittu ilmastohäiriöiksi jos jotain on kuulunutkaan. Myöhemmissä Marconin omissa kokeissa selvisi, että Marconin asemaa pystyttiin kuulemaan vain 1125 km päiväsaikaan.
Kaapeliyhtiöiden pörssikurssit laskivat ja Marconia juhlittiin New Yorkissa sankarina. Marconin morsian ei uskonut koetta ja otti eron Marconista. Monet muutkin epäilivät asiaa.
Kesti kuitenkin vuosia ennen kuin edes jonkinlainen yhteys saatiin Englannista Amerikkaan.

ambrose.jpg

Kuva 6 Professori Ambrose Fleming rakensi Marconin ensimmäiset lähettimet Teslan patenttien mukaan ja keksi putki-ilmaisimen.

Marconi käytti silloin 500kW lähetystehoa. Sanoman lähetys saattoi silti kestää 24 tuntia. Kun Ambrose Fleming keksi putkidiodin ja taajuusmittarin Marconi palkkasi Ambrosen uudestaan konsultikseen. Vasta nyt pystyttiin tietämään millä taajuuksilla toimittiin. Kipinälähetin oli kuitenkin armollinen ja toimi melkein kaikilla taajuuksilla samalla kertaa.

marconi8.jpg

Kuva 7 Marconi sai Nobelin fysiikan palkinnon radiotekniikan kehittämisestä vaikka suurin ansio siitä taisi olla muilla.

Murhaaja karkaa Atlantille

Tohtori Grippen löysi konttoristaan ystävällisen nuoren naisen, joka oli aivan toista maata kuin hänen yrmeä vaimonsa. Grippen teki homeopaattisia lääkkeitä ja silloin tällöin käytti myrkkyjä näiden lääkkeiden valmistamiseksi. Kerran hän hankki suuren annoksen vahvaa myrkkyä ja pian vaimo katosi. Tohtorin mukaan hän oli lähtenyt yöllä laivalla Amerikkaan ja jättänyt kaikki korunsa ja turkkinsa kotiin. Vaimon ystävät alkoivat epäillä tohtorin kertomusta varsinkin kun uusi, nuori nainen kantoi vanhan vaimon koruja. Scotland Yardin tutkija Dew vieraili Grippenin luona kyselemässä vaimosta. Grippen pakeni naisystävänsä kanssa Belgiaan ja sieltä edelleen laivalla Kanadaan. Grippenin talosta löytyi silvottu naisen ruumis. Lehdistö oli innoissaan. Juuri aikaisemmin oli tapahtunut Viiltäjä -Jackin etsintä. Murhaajan kuvat täyttivät Lontoon lehdet.
Laivan kapteeni tunnisti Grippenin ja pojaksi pukeutuneen uuden naisystävän lehtikuvien perusteella. Laivassa oli juuri hankittu uutuus Marconi-lennätin. Kapteeni ilmoitti löydöstään radion avulla poliisille. Scotland Yard lähetti tutkijansa nopeammalla laivalla vastaanottamaan pariskuntaa Kanadaan. Koko maailma tiesi mitä laivalla tapahtui ja mitä etsintäkuulutettu murhaaja teki päivittäin laivalla. Tämä tuntui ihmeelliseltä lehtien lukijoista. Laivaa vastaanottamassa oli laaja lehtimiesjoukko, joka pyrki laivaan kesken matkan, jotta olisi todistamassa pidätyshetkeä. Murhaaja saatiin kiinni, tuomittiin ja hirtettiin. Uusi tyttöystävä ei ollut tiennyt asiasta koko aikana mitään. Uuden keksinnön avulla murhaajat eivät olleet turvassa edes keskellä Atlanttia.

Mitä tapahtui Marconille?

Hän oli todistamassa Grippenin oikeudenkäynnissä. Marconi aateloitiin ja hän laajensi radiokokeilujaan VHF- ja mikroaalto-alueille, teki tutkakokeiluja, meni naimisiin irlantilaisen paronin tyttären Beatrice O'Brien kanssa. He saivat kolme tytärtä, mm. Degna Marconin, joka on kirjoittanut kirjan isästään. ”My Father, Marconi”. Kaikki muut kirjailijat saavat tietonsa tästä kirjasta. Kirja on osittain luettavissa Google kirjat-palvelun avulla Internetistä.
Marconi erosi ensimmäisestä vaimostaan ja meni uudestaan naimisiin paavin luvalla. Marconi tai oikeastaan Marconin yhtiö, osti Elettra-laivan ja teki siellä kokeilujaan mm. navigoinnin alueella. Marconi liittyi Mussolinin fasistipuolueeseen 1923 ja kuoli 63-vuotiaana.

fessender.jpg

Kuva 8 Reginald Fessender keksi AM-modulaation, jolla voitiin lähettää musiikkia laivoihin. 1906 hän teki kaksisuuntaisen radiotiedonsiirron Atlantin yli. Marconi oli silloin saanut vasta yksi puoleisen yhteyden Atlantin yli.

Huomioita kirjoittajasta ja kirjan tapahtumista

Kirjan kirjoittaja on lukenut lukemattoman joukon aikalaiskirjoja, joista hän on saanut yksityiskohtaisia tietoja Viktorian ja Albertin ajan Lontoossa. Kun kuulin australialaiselta ystävältäni kirjasta iloitsin etukäteen, että voisin lukea kirjan, joka ei ole Degna Marconin kirjan ”My Father Marconi” kopio. Kirja ei ole kopio tästä kirjasta, mutta kaikki Marconia alkuaikoja koskevat tiedot ovat lähtöisin Degnan kirjasta. Kirjassa ei ole minkäänlaista teknistä kuvausta Marconin käytettämistä radiolaitteista. Sitä ei tietysti voi olettaakaan ei tekniseltä kirjoittajalta.
Muita radion keksijöitä kuten Nikola Tesla, Alexander Popov, Edwin Armstrong, LeeDeForestia tai Reginald Fessenden ei kirjassa mainita. Ei niitä mainita myöskään Degna Marconin kirjassa johon tämän kirjan tekniikan tietämys perustuu.
Onneksi tietoja löytyy muualta tarpeeksi.

Kirjan tyyli on alkupuolella kuin kirjallisuuden professorin. Lauseet ovat kymmenen riviä pitkiä ja monimutkaista korukieltä. Kirja on ilmeisesti kirjoitettu moneen kertaan ainakin alkuosastaan. Kirjan loppupuolella tällaista snobbailua ei enää ole nähtävissä.
Kirja on mielenkiintoinen yhdistelmä salapoliisiromaania ja tekniikan historiaa. Sen parissa aika rientää. Kirjassa on 463 sivua ja kolme valokuvaa. Kirjassa on 18-sivuinen liiteluettelo, josta saa monta uutta vihjettä talvi-illoiksi. Kirjan voi hankkia edullisesti Amazonin suomalaisesta kirjakaupasta https://www.booky.fi/. ISBN 0-385-60846-2. Suosittelen.

Niin, kirja on kirjoitettu englanniksi ja Thunderstruck tarkoittaa kipinälähettimestä kuuluvaa ukkosen kaltaista ääntä kun sähköttäjä painaa avainta. Kiitos Leighille VK5KLT, suosituksesta.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License