Kauffmann

MIELUISIA MUISTOJA KESKI-HÄMEESTÄ

Hermann Kauffmann (1840-1908)

kauff.jpg

Pakinoita höyrylaivoista, metsästyksestä ja kalastuksesta

71 kuvaa

Suomentanut Kaapo Murros 1939

Tietoja erinäisistä teoksessa mainituista henkilöistä kirjoittanut Yrjö Raevuori

Alkuperäinen ruotsinkielinen painos: Muntra minnen från Mellersta Tavastland 1902 oli pieni omakustannepainos

* 1. Suomenkielinen painos MIELUISIA MUISTOJA KESKI-HÄMEESTÄ 1939 kustansi Tampereen Historiallinen Seura, Tampereen kaupunginvaltuuston avustamana. Seuran puheenjohtajan oli silloin K.V.Kaukovalta. Tähän painokseen saatiin Hämeen Museosta ja Hämeen-Satakunnan kuva-arkistosta taiteilija Gabriel ENGBERG antanut kuvat käytettäväksi.
* 2. Painos ilmestyi "Mieluisia muistoja Tampereen seudulta"- nimisenä painoksena 1967
* 3. Painos taas alkuperäisellä nimellään MIELUISIA MUISTOJA KESKI-HÄMEESTÄ
* Kustantaja Lions Club Koivistonkylä
* 4. Painos MIELUISIA MUISTOJA KESKI-HÄMEESTÄ Kustantaja Lions Club Koivistonkylä
* Ruotsinkielisiä painoksia on lisäksi kaksi kappaletta
*
KAUFFMmann234.JPG

1999 painoksen historiasta : Pekka Ritamäki

Kalakaverini Ponsanselällä on tunnettu tamperelainen automekaanikko, purjelentäjä ja tietokonemies Jaakko Tuominen. Hänen kanssaan kehumme kuhia pyytäessämme vuorotellen lukemiamme kirjoja. Minä kehun Mika Waltarin ja Jack Londonin kirjoja ja Jaska amerikanjuutalaisia kirjailijoita kuten Kurt Vonnegutia. Minun mielestäni Vonnegut on hieman sci-fimäinen kirjailija ja tällaisia pseudotieteelliset kirjoittajat eivät saa minun kannatustani. Vonnegutin Sähköpiano on Jaskan mielestä oivallinen kirja, mutta minä haluan lukea tosielämästä enkä mistään kuvitteellisesta maailmasta. Jaska taas ei oikein arvosta Mika Waltarin historiallista tyyliä. Päätaloakaan Jaska ei arvosta, hänestä kirjat ovat liian totta. Jaska haluaa lukea filosofisia kirjoja.
Kerran hän kuitenkin toi kirjan, josta pääsimme yksimielisyyteen. Tätä parempaa kirjaa ei ole vielä keksitty:

Hermann Kauffmann: Mieluisia Muistoja Keski-Hämeestä

kauffman443.jpg

Jaskan kirja oli tosi repaleinen, mutta kaikki sivut olivat vielä tallella. Kirja oli kiertänyt kaikki sukulaiset ja niin minäkin sain luvan katsella sitä, kuitenkin siten, että Jaska piti kirjasta kiinni koko ajan. Jaska oli saanut kirjan perinnöksi isältään ja Jaskakin sopisi eduskunnan ikäpresidentiksi.
Pääsin lukemaan kirjaa niin paljon, että huomasin kirjailijan olevan tamperelaisen insinöörin (kuten minäkin) ja pitävän kalastuksesta (kuten minäkin) ja tekevän retkiä Tampereen ympäristön luontoon (kuten minäkin). Samoin kirjailija tuntui tekevän teknisiä keksintöjä (kuten minäkin). Tämä kirja on saatava omaksi! Kirjailija kertoi ajasta, jolloin Tampere teollistui viime vuosisadan lopulla. Vastaavasti tämän vuosisadan lopulla Tampere on muuttunut tietotekniikan eturivin kehittäjäksi, jossa minäkin tunnen olevani monessa mukana. Kauffmann kertoo kirjassaan mielenkiintoisella tavalla höyrykoneiden ja höyrylaivojen rakentamisesta, metsästyksestä ja kalastuksesta.

Otin kirjan nimen tarkkaan talteen ja aloin etsiä kirjaa tamperelaisista antikvaareista. Kaikki myyjät tunsivat kirjan ja sanoivat hankkivansa sen lähiaikoina. Pitää vaan käydä hakemassa jonkun ajan kuluttua heidän liikkeestään. Jostakin syystä kirjaa ei kuitenkaan löytynyt ihan heti myyjien varastosta.
Joka vuosi on Vammalassa vanhojen kirjojen päivät kesäkuun puolivälissä.

Sieltä olen löytänyt monta hyvää kirjaa kuten Ilmari Jäämaan "Nuorten kokeilijoiden ja keksijöiden kirja", mutta Kauffmannin kirjaa en löytänyt.

Kerran yksi helsinkiläinen antikvariaattimyyjä sanoi sen olevan kyllä hänellä, mutta se oli jäänyt liikkeeseen Helsinkiin. Lupasin maksaa kirjan etukäteen, mutta neuvottelun jälkeen myyjä kertoi itse tuovansa kirjan minulle kun hän kulkee kesämökilleen Tampereen ohitse. Ilmeisesti tämä myyjä ei kuitenkaan ole vielä ehtinyt käydä kesämökillään, sillä tätäkään kirjaa ei ole löytynyt ja aikaakin on jo kulunut neljä tai viisi vuotta. Olen yrittänyt ostaa kirjaa Tuomisen Jaskalta, mutta hän sanoi myyvänsä ennen vaimonsa kuin Kauffmanninsa. Kuitenkin Jaska pitää Eevaa suuressa arvossa. Eeva on aina kalamatkoillakin mukana hoitamassa muonituspuolta.

Noin viidentoista vuoden aikana olen puhunut kirjan uudelleenpainamisesta monen henkilön kanssa. Kaikki ovat kuitenkin pitäneet yritystä liian uhkarohkeana, kunnes 1998 paikallisessa Lions-klubissa ehdotukseni sai tuulta uuden Lions-presidentin Esko Heleniuksen ottaessa asian myötämieliseen käsittelyynsä. No vihdoinkin päästiin asiaan. Seuraava vaihe oli etsiä kirjan oikeuksien omistaja. Sekään ei ollut helppo tehtävä. Aluksi löytyi neljä kappaletta Kaapo Murroksen pojan lapsia, joita ei ollut helppo tavoittaa salaisten puhelinnumeroiden vuoksi. Heidän kanssaan tehtiin kustannussopimus ja he vakuuttivat, että muita perillisiä ei ole tiedossa. Kuitenkin kirjan ilmestymisen jälkeen löytyi vielä neljä samaan sukuun kuuluvaa elossaolevaa perillistä. Tähän sisarussarjaan löytyi vielä myöhemmin viides veli. Kaikkien kanssa tehtiin taas uusi kustannussopimus, joten tämäkin asia on kunnossa.

Monien mutkien kautta KIRJA on nyt valmis.

Ensimmäinen kolmensadan kappaleen numeroitu painos meni kuin kuumille kiville muutamassa päivässä. Kaukaisimmat ostajat soittivat Lontoosta ja varasivat viisikin kirjaa itsellensä. Kirjassa on 500 sivua ja 71 kuvaa.


Tilanne: 18.4.1999 Kirjaa taas saatavana. Lisäpainosnumerot #301-600.
Uutta: uusi kansilehti ja eri painoksien historia etusivulla.
Lue myös Jari Niemelän historiasivut http://www.tampereenhistoria.fi/Ahti.html
mm. Näsijärven ensimmäisen höyrylaivan rakentamisesta Kauffmannin mukaan.

Tilanne: 21.6.2004 enää 2 kirjaa jäljellä. Aiotko jäädä ilman seuraavaksi 30 vuodeksi?

Tilanne: 21.7.2004 Kirjat loppu

—-
Muuta:

Mielenkiintoisia historiallisia seminaareita keväällä 1999.
Veli-veljeä vastaan-seminaari Hämeenkyrössä ( Panu Raja/Virjo Rasila)
Eva Törngren syntymäpäivät (150 vuotta hänen viimeisestä syntymäpäivästään) Vesilahden Rämsöössä ja Laukon kartanossa.
Eva Törngren tutkimusseura perustettiin Laukon kartanossa 17.4.1999.

Katso ET-lehden 11/1999 artikkeli sivut 74- 77. Arikkelissa kerrotaan mm. Törngrenin suvun vaikutuksesta Suomen ja Tampereen teollisuuden kehitykseen.
Sisällissodan totuudet-seminaari Hämeenkyrössä 12.4.2008
Puhujina mm .Panu Rajala
ja
Raija Westergård (Naiset vuoden 1918 pyörteissä)
Tyrväntö-verkko, Hermann Kauffmann ja höyrylaiva Ilmarinen
Wikipedia tietoa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hermann_Kauffman

TV- Tampere ilta: Hauskoja Muistoja Keskihämeestä 1995
Keskustelu tamperelaisita vaikuttajista, jossa pääsin minäkin keskutelemaan toimittajan kanssa.

Hän kysyi kuka tamperalainen vaikuttaja on eniten muuttanut Tamperetta. Vastasin, että Adolf Töngren.
Hän oli Laukon kartannon omistaja ja hänellä oli vielä monta muutakin kartannoa: Nokian, Hatanpään, Pirkkalan Haapaniemen, Tourulan kartannot. Lisäksi hänellä oli osuus Tammerfors Linne- & Järn-manufaktur Aktiebolagets (Tampella), Hietaniemen telakka, Nuutajärven lasitehdas. Törngren meni konkurssiin, mutta nousi taas ja perusti Tammerkosken rannalle Tako-nimisen pahvitehtaan.

Kuvassa Adolf Törngren
torngren.jpg

Juuri kun Törngrenin kirja oli julkaistu, Aamulehden Moro-liitteessä valitettiin, että Kauffmannin kirjasta ei ole tehty uusinta painosta.
Tähän oli helppo soittaa Moron toimittajalle Hannu Hyttiselle, että kylläpäs on tehty ja vielä juuri nyt!
No Hannu haastatteli minua ja saimme hyvän buffin Moro-lehteen.

Kauffmann_Moro.jpgKauffkirja1.jpg
Hermann Kauffmann
KAUFFMann.JPG
Tampereen vahna kirkko kirjasta
TampereKIRKKO.JPG
Adolf Törngren
T%C3%96RNGREN.JPG

Tässä on Hugo Kauffmann, Hermannin veli. Hän oli Kyröskosken tehtailla teknillisenä johtajana.
Kun tehdas paloi 1888, niin Hugo ja Hermann yhdessä suunnittelivat tehtaan uudestaan. Ilmeisesti palovakuutus kattoi kustannukset.
Kyrön tehtaiden arkistossa on monta ravintolalaskua Hugon ja Hermannin suunnittelupalavereista Tamperelaisiin ravintoloihin.

hugo_kauffman3.JPG

Pekka esittellee messuilla Kauffmannin kirjaa

Pekka_kauffmaninkirja.jpg
Pekka Ritamäki
pekka11.gif
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License